Guide til de Bornholmske vandfald - Danhostel Sandvig

Oplev de Bornholmske vandfald

Et af de ting der gør Bornholms natur så special, er det bakkede klippelandskab. Og så ikke mindst øens vandfald. Her får du en liste over de mest spektakulære vandfald du kan finde rundt om på øen. Klart et besøg værd hvis I kommer udenfor sæsonen, da der er mest vand i åerne i vinterhalvåret.

BEMÆRK: Der er intet eller meget lidt vand i de Bornholmske vandfald i højsæsonen om sommeren, med mindre det har regnet meget. Man ser mest vandfald med vand i vinter og forårsmånederne, så det er her man skal booke sin vandfalds tur.

Book din ferie på Bornholm her.

 

Vandfaldet i Døndalen

Dette vandfald er det mest kendte og også Danmarks største vandfald. Vandfaldet har mest vand i om foråret men kan besøges hele året. Vandfaldet er 16 meter højt og temmelig bredt. Selve Døndalen er en smuk naturoplevelse i sig selv med smuk regnskovsagtig vegetation og flere flotte klippesider. Her kan høstes ramsløg i sæsonen. Her kan være noget mudret og lidt svært fremkommeligt når det har regnet, men turen ind igennem dalen til selve vandfaldet er helt klart det værd.
vandfald1

Døndalen vandfald sommer 2023

 

Gedebæks vandfaldet i Ekkodalen

BEMÆRK: vandfaldet er der KUN i vintermånederne. Bedste tidspunkt er som regel i starten af året, vinter og forår. Vandfaldet opstår når der er meget smeltevand, der samler sig i Ekkodalen. Er der frost er vandfaldet også et helt fantastisk smukt syn, med is ned over klipperne. Når vandfaldet opstår, er det hele 17 meter højt, og bliver derved Bornholms højeste vandfald. Om sommeren når det er tørt er det slet ikke til at se hvor vandfaldet er, men Ekkodalen er stadig et besøg værd også uden vandfald. Den nye gangbro i ekkodalen gør det muligt at komme tørskoet helt hen til vandfaldet, som når det er der løber ned over jægergrotten som ses på billedet her lige hvor trappen går op.
gedebæk vandfaldet

 

Pissebækken vandfaldet i Finnedalen

Dette vandfald ligger kun 5 km fra Danhostel Sandvig Vandrerhjem, og I kan derfor let cykle dertil. Vandfaldet ligger næsten helt ud til havet og afvander et forholdsvis lille område af den sydvestlige del af Slotslyngen. Det betyder at vandet er meget rent og kan drikkes, da der ikke findes rester af sprøjtegifte eller lignende. Stedet kan let nås fra byen Vang, hvor man går nordpå langs kysten. Finnedalen er smuk og frodig med blandt andet blå anemoner i foråret. Vandfaldet er Danmarks tredje største. I vinteren 2021 kunne man opleve dette smuk syn af et tilfrosset pissebæk vandfald. Navnet stammer i øvrigt fra den måde vandet om sommeren kommer så lidt ned, at det minder om sjat tisseri.
pissebækken vandfald

Pissebækken vandfald sommer 2023

 

Stavehølvandfaldet ved Kobbeåen

Vandfaldet er af nogen omtalt som Bornholms smukkeste. En sprække på blot to meter i bredden imellem to høje klippesider på 7,5 meter presser vandet ud over et fald på 5 meter. Sprækkedalen Kobbeådalen er smuk med flotte lodrette klippesider og meget frodig med anemoner og ramsløg i foråret. Hold øje med Vandstæren, der bygger rede bag ved vandfaldet og nærmest flyver igennem det brusende vand. Billede to viser faldet om sommeren uden vand.
kobbe å vandfald ved stavehøl

kobbe å

 

”Det røde vandfald” ved Skelbro – Risebæk vandfaldet

I sin tid var det farvet af okker, der gjorde både vand og klipperne omkring røde. Parker ved stenbruddet ved Skelbro og gå ned til stranden langs stien til højre for stenbruddet. Gå nu mod vest/højre indtil I finder det lille vandløb. Herfra går I ind i skoven og lidt efter vil I se det røde vandfald dukke op. Vandet klukker smukt ud over den næsten firkantede klipper med smukke skifferlag. Dette sted er vores personlige favorit og et hemmeligt sted, som først for nyligt er blevet mere alment kendt, dog stadig uden skilte der viser vejen hertil. Her er der mulighed for at have stedet helt for jer selv også i højsæsonen. Vandfaldet er var i 2021 igen rødt, efter i flere år ikke at have været det.
risebækken vandfald

 

Den fysiske udfordring – Blåskinsdalens Vandfald.

Vandfaldet er højt, smuk og ligger som en skjult perle på et yderst ufremkommeligt sted. Men det er turen værd. DU SKAL VÆRE I GOD FORM FOR AT SE DETTE VANDFALD fra landsiden, kan også nydes fra båd. For at komme til dette smukke vandfald og den smukke kløft hvor det ligger skal du for enden af Blåskinsdalen, der hvor vejen deler sig og går enten mod Vang eller Jons Kapel, i stedet gå lige frem. Her skal du først igennem nogle stikkende buske, der kan dog anes en sti. Lidt længere fremme står du ved en yderst stejl skråning. Her er bundet et ræb fast. Tag fat i ræbet med begge hænder og gå ned. Vigtigst af alt, hold godt fast. Halvvejs nede vil den først tanke være: “Hvordan kommer jeg op herfra igen?!”
Når du er nede skal du rundt om en klippe ved at gå på de store rullesten og det er her det smukke vandfald viser sig. Nyd synet, klipperne og havet inden du klatre op igen, du skal have gode armkræfter og kunne trækker dig selv hele vejen op, det er svært at få fodfæste men pause under vejs hjælper. For dem der kan klare turen er det virkelig en fed oplevelse også fordi man ved at det ikke er noget alle kan opleve og man skulle arbejde for det.
vandfald blåskinsdalen

 

 

Den næsten umulige – Men som alle stadig kan se på afstand – Storefoss Vandfald.

Storefoss findes ved Stevelen Bro ved klippeformationen Stevelen imellem Gudhjem og Tejn. Vandfaldet kan når det opstår, ses og høres fra selve broen, så helt umuligt er det ikke. Du kan gå ned af en sti ved siden af broen og se vandfaldet oppefra, men vil du ned og få den gode vinkel og se der hvor vandet kommer ned, så skal du klatre lidt, forvente at få våde fødder og måske vride om på en ankel, du skal nemlig gå på løse sten nærmest igennem selve vandløbet for at komme hen til vandfaldet og se det nedefra. Men man kan også sagtens nyde vandfaldet uden at skulle helt derned.
storefoss vandfald

storefoss vandfald bornholm

 

Isfaldet i Vang Granitbrud.

Dette storslåede isfald ses og nydes når der har været frostgrader i et par døgn. Jo længere tid det fryser jo større og mere imponerende bliver det. Om sommeren er der ikke meget vand og se og stedet forekommer mest som en våd klippevæg. Men når vandet langsomt bygger isen op over nogle dage så kan der komme så meget is at man kan dyrke isklatning på det. Isfaldet viste sig sidst i december 2022. Man kommer let dertil enten fra havnen i Vang eller fra toppen af Ringebakkebruddet.

Isfald i Vang Granitbrud

Isklatring på Bornholm

Der findes en del andre små vandfald rundt på en, som du kan læse mere om her.

Læs også om de Bornholmske sprækkedale her.

Book din ferie på Bornholm her.